www.strandwijnen.nl

Wijnreis door Nederland

Eigenlijk hebben wij persoonlijk best veel te danken aan COVID-19.
Zonder lockdown’s had deze webshop wellicht niet bestaan. Ook zouden we Nederland minder snel opnieuw gaan waarderen. Want wat is er veel leuks te ondernemen in ons landje.

Als je op vakantie in Spanje, Frankrijk of Italië bent bezoek je als wijnliefhebber vaak een wijngaard.
Doet een rondleiding (die eigenlijk overal hetzelfde is), proeft de wijnen en gaan weer richting hotel/appartement met een achterbak gevuld met wijn van de desbetreffende wijngaard.
Waarom doen wij Nederlanders dit (bijna) niet in eigen land?

Veel landgenoten denken dat wijnbouw in Nederland alleen mogelijk is in Limburg, en dat het zure/saaie wijn is die overprized is. Met deze serie blogs probeer ik jullie te laten inzien dat dit niet het geval is. Tegenwoordig wordt er in iedere provincie in Nederland wel wijn gemaakt.
De prijzen liggen inderdaad hoger dan gemiddeld. Dit heeft een aantal oorzaken:
1. De wijnboeren in Nederland zijn veelal ‘hobbyisten’. Er is veel kostbare apparatuur nodig om deze hobby te kunnen uitvoeren.
2. De wijnboeren in Nederland hebben maar kleine hectares grond, enkele duizenden flessen zijn soms maar de opbrengst. Als je bedenkt wat hier allemaal bij komt kijken aan apparatuur en materiaal…
3. Het weer is minder standvastig en vrij onzeker in Nederland. Er word nog veel geëxperimenteerd met druiven in Nederlandse wijngaarden.

Laten we met elkaar dus deze wijnboeren ‘helpen’. Breng eens een bezoekje aan een wijngaard en neem een doosje wijn mee naar huis. Jij blij met lokale wijn, zij blij met de opbrengst.

Deze zomer heb ik een ‘wijnreis’ door Nederland gemaakt. Wekelijks bezocht ik één of meerdere wijngaarden, deed mee aan de proeverijen, volgde de rondleiding en ging met een gevulde achterbak weer richting huis! We hebben zelfs geholpen de oogst binnen te halen in Limburg.

Bezoek wijngaarden
Facebook
Instagram

Strandwijnen.nl | Zandvoort | info@strandwijnen.nl